Aldırma Gönül Dizisi Cinsiyet Rolleri Kılavuzu

Aldırma Gönül dizisi henüz ilk 5 bölümün içinde malumunuz… İlk izlenimlerimi paylaşmak için hala geç kalmış sayılmam. Daha önce yaz dizilerini yazdığım bir metinde kısaca diziyi beğendiğimi not etmiştim ama detaylı bir açıklama şart zira dizi olumlamadığım birçok mesaj da barındırıyor.

Aldırma Gönül
Aldırma Gönül

Dizi ile ilgili yazacaklarım muhafazakar kodlar üzerineydi, ancak dizi hakkında yapılan eleştirilere baktığımda Radikal yazarı Tayfun Atay’ın benzer bir yazı kaleme aldığını gördüm. O yazının da linkini sizlerle paylaşmak istiyor ve aynı şeyleri tekrar tekrar yazmak yerine farklı noktalara değinmeyi yeğliyorum. Tayfun Atay’ın konuyla ilgili yazısı için tıklayabilirsiniz.

“Mükemmel insanların mükemmel hayatlarını izlemekten bıkanlar için” diyerek anons edilen The king of queens dizisinin uyarlaması olan Aldırma Gönül dizisi kopyadan ziyade uyarlamanın hakkını veriyor. Dizinin içinde bolca yerel öğe ve gönderme görebiliyoruz. Durum komedisi örneği olan Aldırma Gönül adlı dizi, erkeğin mükemmel olmayan şivesi babayla olan çocukça kavgalarının yanında mükemmel, güzel ve akıllı kadın karakterle resmediliyor. Şahin Irmak’ın can verdiği karakterin yöresel ağızla konuşurken Tülin Özen’in İstanbul ağzına uygun bir Türkçeyle konuşması da bunun göstergesi. Dizi şiveniz olması, az para kazanıyor olmanız güzel ve akıllı bir eşiniz olmayacağı anlamına gelmez ana fikriyle izleyiciyi ekran başına topluyor.

Sıradan bir orta sınıf ailenin resmedildiği dizide evi “çekip çeviren” kadınken geçindiren eşi ama evdeki olaylara hükmeden kadının babası oluyor. Sorun ise evin reisinin kim olduğu, tüm komedi bu soru üzerinden dönüyor. Kadın ve erkek rollerinin farklılığının vurgulandığı dizi aslında “baba” yani Cabbar (Gönül’ün babası) ile “damat”ın benzerliğini su yüzüne çıkarıyor. Örneğin dizinin üçüncü bölümünde eve damadın halası geldiğinde “kan bağı olmayan akrabasına” asılan baba, evimizin çifti arasında tartışmaya neden oluyor. Gönül (Tülin Özen) babasının çapkın olmadığını savunurken Mahir (Şahin Irmak) “O da erkek” diyerek kayınpederini halasından uzak tutmanın yollarını arıyordu. Sonuçta biz gerçekten hala ile babanın randevulaştığını görüyorduk yani “erkeğin halinden anlayan erkeğin” pekiştirdiği cinsiyet genellemelerini… Kadın ve erkek rollerinin keskin çizgilerle belirginleştirilerek kalıplaştığı dizi medeni kadın ile ilkel erkeğin savaşının anlatımı aslında. Erkek sayısı iki olunca kadının “cinsiyetinden dolayı gelen zekasının ve duygusallığının” nasıl işlevsizleşebileceğinin komedisi… Bir kadın bir erkek ve Bebek İşi’nde de gördüğümüz bu cinsiyet rolleri üzerine komedi yaratma meselesi Aldırma Gönül içinde de senaryonun baş köşesinde.

Erkeğin iş arkadaşları ile olan diyalogları da dizinin komedi alanlarından. Diziden uzun uzadıya pek çok örnek verebileceğim bu cinsiyet rolü meselesi dizinin muhafazakar kanadının bir parçası. Dizinin orijinalindeki “siyahi” arkadaş ve gay karakterler elbette Aldırma Gönül’de yok edilmiş. Standartlaştırılırken siterilleştirilen “The kings of queen” doğal olarak pekçok sosyal mesajını da kaybedip daha sıradan bir komediye dönüşmüş.

Cast konusunda daha önce de yazdığım gibi yıldız karması olarak nitelendirdiğim dizi bu anlamda senaryo açısından pek çok tartışmanın örneği olabilir. Kamu spotu tadında “aileyi koruyalım”, “aile kutsaldır” mesajlarının da her bölüme sıklıkla serpiştirildiğini söylemeden geçemeyeceğim.

Şaşırmanın anlamı yok “evin reisinin erkek olduğunun” bizzat Aile bakanınca söylendiği Türkiye’de bir kadının iki erkek arasındaki reislik kavgasının mağduru olduğu bir komedi dizisi izlemek  de izleyiciyi yabancılaştırmayacaktır. Bir de Aldırma Gönül senaryosunda aile koruyucusu replikler oldukça görün muhafazakar soslu komedinin eğlencesini…

 

Dizi hakkında bunca eleştirim diziyi kötü bulduğum anlamına gelmesin. Daha önce ne yazmıştım hatırlatayım:

“Aldırma Gönül

Hiçbir diziyi beğenmedin mi diyenlere yaz aylarının yıldızını açıklıyorum. Oyuncuları ile yıldız karması olan Aldırma Gönül benim favorim. Nadir Sarıbacak, Tülin Özen, Ulvi Alacakaptan, Bülent Seyran, Şahin Irmak, Çağlar Çorumlu’nun yer aldığı dizi The king of queens adlı diziden uyarlandı.

Sitcom denince akla ilk gelen yönetmenlerden Hakan Algül’ün yönettiği Aldırma Gönülbenim gibi gülme efektlerinin alerji yaptığı izleyicileri bile güldüren özel bir iş. Uyarlama olmasına rağmen yerelliği ile yadırganma riskini en aza indiren yapımda şalgamlı rakı masasından futbol muabbetine kadar erkek izleyiciyi de ekrana çekecek pek çok öğe görüyoruz.

Fazla söze gerek yok, bu diziyi izleyin… Yazın yıldızı olacak şimdiden not düşeyim”