Kitap Önerilerim: Sen Benim Kim Olduğumu Biliyor musun?

Uzun zamandır TV üzerine eleştirilere ve analizlere ilgi duyan okur ve izleyicileri kitap önerilerimden mahrum bıraktığımı fark ettim. Hemen elimdeki, okumakta olduğum, taze taze bitirip kapağını kapattığım bir kitabı sizlere önermek istiyorum. Sayın Hülya Uğur Tanrıöver’in editörlüğünü üstlendiği Sen Benim Kim Olduğumu Biliyor musun? adlı kitabı kitaplığınıza ekleyebilirsiniz. Kimlik üzerine analizlerle başlayan kitap, Türkiye’nin modernleşme sürecinde TV dizileri analizi ile son buluyor. Sosyoloji üzerine güncel bir kaynak olan eser Hil yayınları etiketi ile okurlara sunuluyor. Kitabı black friday indirimleri kapsamında alıp birkaç oturuşta bitirdim, kitabın sayfa sayısının yarısı kadar da not çıkardım defterime. Akademik yazıma ilgi duyanlardan, sosyolojik analizleri merak edenlerdenseniz kitaba kitaplığınızda yer açabilirsiniz.

Resme, Fotoğrafa, Televizyona ve Sinemaya Bakışınızı Değiştirecek Belgesel

John Berger’in Görme Biçimleri kitabı fotoğrafçılar, sinemacılar, sanatla ilgilenenler arasında meşhurdur… Özellikle semiyoloji merakı olan okurların kütüphanesinde muhakkak bulunur. Kitabı her kitabevinde bulabilirsiniz, benim hatırlatmak istediğim ise yazarın bir de BBC Four ekranlarına gelen bir belgeselinin bulunduğu. 4 bölümden oluşan belgesel, sizlere kitapta anlatılanları görsel örneklerle sunuyor. Konuya merakınız varsa bakın derim zira, bu kısacık belgesel resme, fotoğrafa, televizyona ve sinemaya bakışınızı değiştirecek.

https://www.youtube.com/watch?v=v2bMoOmUNbo

https://www.youtube.com/watch?v=EQSDG6m80uc

https://www.youtube.com/watch?v=MGhVVc2S2bg

Bu yazının yazıldığı tarihte 4. partın henüz youtubeda olmadığını, eklendiğinde buraya da link vereceğimi belirtmek istiyorum 🙂

İyi seyirler…

 

Güneşi Beklerken Odağında Bir Kore Dizileri Makalesi

Selamlar…

Arada sırada okuma önerileri de yapıyorum malumunuz, bu kez YÖK’ün tez merkezinde Güneşi Beklerken özelinde bir Kore dizileri makalesine rastladım. Twitter’da şöyle bir flood ile makaleden notlar paylaştım. Okumak isteyen olursa diye bloga da not düşmek istedim.

https://twitter.com/gizemkaboglu/status/732303052410134529

kore

 

Kitap Önerilerim: Popüler Kültürden TV Sömürgesine

İçindeki notlardan da belli olduğu üzere bu kitabı baya vizyon değiştirmişti bende… Haberi alınca tekrar okumak için aldım kitaplıktan, tuğla gibiymiş okuyalı kaç sene olmuş, notlar sararmış. Neyse… Bendeki yeri birkaçyüz sayfa birkaç kitabından ibaret. Duydum ki #ahmetoktay ı kaybetmişiz… Bakış açısı kazandıranlardandı, üzgünüm… Şiirleri bilinir ancak eleştiri kitapları o kadar değil. Yalnız kült niteliğindedir. Kitaplığınızda yer almalı…

1516887_1722268737996123_1975373219_nArka kapak yazısı: .

‘Nerede bir gösterge varsa, orada ideoloji de vardır.’ Voloşinov’a ait bu cümle, Bütün Eserleri’nin bu dördüncü cildinde bir araya getirdiğim kitapların öngördüğü amacı yeterince özetliyor.

Adı geçen yapıtlarda, yazılı ve görsel basında yayımlanan çeşitli ürünlerde sunulan içeriğin nasıl bir anlamlamaya yol açtığını ve bu anlamlandırmanın izleyicileri doğrudan doğruya egemen sınıfların bakış ve düşünce açısına uyumlandırmayı amaçladığını göstermeye çalışıyordum.

Yazılı ve görsel basının kullandığı dilsel ve görüntüsel her gösterge, aslında okunanın ve seyredilenin kendisinden çok farklı düzeylere gönderir okuru/seyirciyi; dolayısıyla da çok farklı anlamsal sonuçlar doğurur.

 

Ekranella 2014 Televizyon Yıllığı Çıktı

Televizyon bildiğiniz üzere suya yazı yazma işi… Ekran gündemi saatler içinde değişiyor, hafızamız bu kadar zayıfken arşivleri kuvvetlendirmek de elbette zorunlu oluyor. Birçok konuda başucu arşiv kaynağım 1975-2011 arası dizileri indexleyen Ali Can Sekmeç imzalı Türk Dizileri Tarihi olurken 2014 yılının arşivini ise kütüphaneme taşıyan Artemis Yayınları’nca basılan Ekranella 2014 Televizyon Yıllığı oldu.

Ekranella TV Yıllığı
Ekranella TV Yıllığı

2014’te hangi diziler başladı, hangileri bitti? Sosyal medya da en çok hangi diziler / programlar konuşuldu? Televizyon gündemine kimler bomba gibi düştü? Değişen reyting paneli sektörü nasıl etkiledi? Türkiye’de ve dünyada 2014 nasıl geçti, 2015’e dair beklentiler ne? Tüm soruların cevabını bulabileceğiniz kaynak, televizyonda olan bitene dair yorum, röportaj ve eleştirileri okurla buluşturuyor. Meraklılarına öneririm.

 

Kitap Önerisi: Yaşasın Meşhuriyet Çağı!

Uzun süredir kitap önerisi yapmıyordum… Düşündüm de kitaplıktaki kitapları karıştırıp size sunmanın zamanı… Elime zamanında çok zor bulduğum ancak sizlere yazmadığım bu kitap geldi. Radikal gazetesindeki yazıları ile birçoğunuzun tanıdığı antropolog Tayfun Atay’a ait olan kitap kapağında dönemin Popstar yarışmasının olaylı yarışmacılarının görsellerini bulunduruyor. Yarışmanın birincisi Abidin, ikicisi Firdevs, efsanesi Bayhan, romantik prensi Barış ve daha fazlası…

Tayfun Atay Kitap
Tayfun Atay Kitap

Kitabın kapağında da yer alan alt başlık ise şöyle: “Popüler Kültürden Kitle Kültürüne Türkiye İzlenimleri”. Kapak fotoğrafı sizi yanıltmasın Tayfun Atay kitapta pop kültür üzerine pek çok makale derlemiş, yalnızca konumuz Popstar yarışması değil. Neler derseniz… Ekranın şöhret övgüsü ile başlıyor kitap ve star yarışmalarına uzanıyor, Çocuklar Duymasın’dan Ben Evleniyorum programına, Popstar’dan reklam dünyasına sürüklüyor bizi satırlar.

Pop kültür üzerine okuma yapmayı sevenlerdenseniz bu kitap sizi besleyecektir. Umarım bulabilirsiniz. 🙂

Unutmadan 2004 yılında çıkan kitabın yayınevi Epsilon…

İyi seyirler, iyi okurlar…

Kitap Önerisi: Vatan Millet Reyting Televizyon Haberlerinde Milliyetçilik

Sizlerle zaman zaman kitap önerilerimi paylaşıyorum biliyorsunuz bu kez bahsetmek istediğim kitap ise bir araştırma kitabı… Vatan Millet Reyting
Televizyon Haberlerinde Milliyetçilik adındaki kitabın yazarı Esra Ercan Bilgiç…

Kitap Abdullah Öcalan’ın yakalanma sürecinde haber bültenleri ve kanalların yayınları üzerinden milliyetçilik ve ulusal kimlik noktaları üzerine odaklanıyor. Nefret söylemlerinin afişe edildiği kitapta zaman içinde haber dilinin nasıl değiştiğini hayretle düşünüyorsunuz, şimdilerde barış sürecinin de etkisiyle 1998 yılındaki haber dilinden oldukça uzak bültenler.

Star tv, Kanal D ve Show tv gibi kanalların niyet okuyucu haberleri, milliyetçi üslupları ve dramatize eden anlatımları okuru medyaya biraz daha yabancılaştırıyor. Bence zihin açıcı ve medya okuryazarlığı üzerine besleyici bir kitap.

Evrensel yayınlarından çıkan bir eser, birçok internet sitesinden edinebilirsiniz. Yalnız bendeki baskıda hata vardı ve ilk 20 sayfa eksikti (önsözü iki kez basmışlar, internetten aldığım için fark etmemiştim, aldıktan aylar sonra okuyunca iade de edemedim), ilk 20 sayfayı okumadığımı utançla yazmak zorundayım. Her neyse siz alınca kontrol edin derim.

Haber incelemeleri üzerine kafa yoruyorsanız edinmelisiniz.

Fotoğraflar şöyle:

Vatan Millet Reyting
Vatan Millet Reyting
kitap-onerisi-on-kapak
Vatan Millet Reyting Ön Kapak

Öneriyorum: Ötekiler ve Popüler Kültür Anlatıları

Açık Toplum Vakfı tarafından yayına hazırlanan ve Türkiye’nin yalnızlığı hakkında farklı bir bakış açısı sunan Yalnız ve Endişeli Ülke Türkiye yayını aşağıdaki soruların yanıtlarını arıyor. Kitap önerileri içinde de kitabına yer verdiğim Prof. Dr. Orhan Tekelioğlu’nun araştırma içindeki makalesinin okurlarım için aydınlatıcı olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin TV tarihine detaylı bir bakışın ardından diziler özelinde ötekileştirme konusunu inceleyen makale Huzur Sokağı’nın yayınının öncesinde hazırlandığı için başörtülü başrol konusunda güncelliğini yitirmiş bir not olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak analiz ve incelemeler oldukça değerli… Muhteşem Yüzyıl’dan Kurtlar Vadisi’ne kadar pek çok dizinin değerlendirildiği yazı özetle şu notu düşüyor: “Ekranlardaki güncel popüler TV anlatılarında ötekileştirici, ayrımcı ve zenofobik söylem anlatıların önemli bir parçası olarak sadece yer bulmaz, çok da fazla tepki toplamadığından, kalıcı bir tutum olarak devam eder, dışlayıcı söylemleri sürekli olarak yeniden üretir, canlı tutar.”

Açık Toplum
Açık Toplum

Okumaya devam et Öneriyorum: Ötekiler ve Popüler Kültür Anlatıları

Sosyal Medya ve Yeni Nesil Reyting Ölçümleri Kitap Oldu!

Yakın zamanda eski reyting sistemi üzerine Başar Hatırnaz imzalı bir kitabı sizlere önermiştim. Bu kez yeni nesil ölçümleme ve sosyal medya üzerine hazırlanan bir e-kitabı duyurmak istiyorum. Ben de indirdim, okumaya başladım bile… Yeni nesil sistemin detaylarını akademik bir çerçevede incelemek isteyenler Mert Maviş’in kitap haline getirilen yüksek lisans tezini okuyabilirler.

Kitap tanıtımı:

Bu kitapta Twitter’ın entegre edildiği televizyon yapımları, değişen televizyon izleme alışkanlıkları, second screen ve time shifting, sosyal medya ve televizyon izleme alışkanlıklarının bireyler üzerindeki psikolojik ve sosyolojik etkileri, geleneksel reyting ölçüm yöntemleri ile yeni nesil sosyal medya – TV ilişkilerinin karşılaştırılması gibi bölümlerde konuya bir çok farklı açıdan yaklaşılmıştır.

Yeni Nesil Reyting
Yeni Nesil Reyting

Okumaya devam et Sosyal Medya ve Yeni Nesil Reyting Ölçümleri Kitap Oldu!

Reyting Tartışmasını Analiz Edebilmek İçin… Kitap Önerileri VOL 2

Malumunuz reyting tartışması yeniden hortladı. Tartışmaya girmemeyi yeğliyorum, önerim ise eski reyting sistemini ve reyting ölçümleme konusunu detaylarıyla anlatan bir kitabı okumanız olacak. Sistemi detaylarıyla bilince bugün neden özlem duyulduğunu anlayamıyorsunuz, “bugün doğru ölçüm yapılmıyor” diyenlerin örneklediği eski sistemin kullanıcı sınıflandırma profillerinin güncelliğini yitirdiğini görüyorsunuz. Kaldı ki ülkede sermayenin el değiştirmesi de etken, “diş fırçalamamış kişiye diş macunu satamazsınız” elitizmini kaleme alan sözde entelektüellere kulak asmadan önce konuya hakim olmanızı salık veriyorum.

Sn. Başar Hatırnaz’ın imzasını taşıyan Reyting Gerçeği bu konuda sağlam bir kaynak olacaktır. Yeni sistemin detaylarını da ölçümlemeyi yapan TNS ve SBS’nin web sitelerinden inceleyebilirsiniz.

Reyting Gerçeği
Reyting Gerçeği

Şimdiki sistemin de mükemmel olduğundan bahsetmiyorum ancak yazdığı gazetenin holdingine bağlı olan kanalın reytingleri düşünce reyting sorununu konu alanları da fazla ciddiye almamanız gerektiğinin altını çiziyorum. Okuyun, inceleyin, siz karar verin…

Kapak Yazısı: 

Reyting Gerçeği kitabı, hem reytingin gerçek anlamda ne olduğunu hem de ‘reyting ölçümü’ diye bilinen televizyon izleme ölçümlerinin nasıl yapıldığını ve televizyonların program planlamasına nasıl yön verdiğini içermektedir. Kitapta reytinglerle ilgili olarak, Nasıl yapıyorlar bu ölçümleri?, Benim etrafımda, evinde ölçüm cihazı olan kimse yok, hangi evlerde var bu cihazlar?, Varoşlardaki evlerde yapılıyormuş, Bence doğru değil bu reyting sonuçları milleti kandırıyorlar! Nasıl oluyor da bütün televizyon kanalları birinci oluyor? ve 2000 kişi ile Türkiye’de kimin hangi kanalı izlediğini nasıl anlıyorlar? şeklindeki, konu hakkında bilgi sahibi olmayan kesimlerde var olan sorular ve tepkilere diğer bir deyişle bilgi eksikliği ve yanlış anlamalara çalışma içerisinde cevap verilmiş, televizyon izleme ölçümleri ile ilgili çalışma eksikliği giderilmeye çalışılmıştır. Çalışma sadece akademisyenler ve medya çalışanları için değil medyayı takip eden izleyiciler için de aydınlatıcı olmayı amaçlamaktadır.