Reyting Tartışmasını Analiz Edebilmek İçin… Kitap Önerileri VOL 2

Malumunuz reyting tartışması yeniden hortladı. Tartışmaya girmemeyi yeğliyorum, önerim ise eski reyting sistemini ve reyting ölçümleme konusunu detaylarıyla anlatan bir kitabı okumanız olacak. Sistemi detaylarıyla bilince bugün neden özlem duyulduğunu anlayamıyorsunuz, “bugün doğru ölçüm yapılmıyor” diyenlerin örneklediği eski sistemin kullanıcı sınıflandırma profillerinin güncelliğini yitirdiğini görüyorsunuz. Kaldı ki ülkede sermayenin el değiştirmesi de etken, “diş fırçalamamış kişiye diş macunu satamazsınız” elitizmini kaleme alan sözde entelektüellere kulak asmadan önce konuya hakim olmanızı salık veriyorum.

Sn. Başar Hatırnaz’ın imzasını taşıyan Reyting Gerçeği bu konuda sağlam bir kaynak olacaktır. Yeni sistemin detaylarını da ölçümlemeyi yapan TNS ve SBS’nin web sitelerinden inceleyebilirsiniz.

Reyting Gerçeği
Reyting Gerçeği

Şimdiki sistemin de mükemmel olduğundan bahsetmiyorum ancak yazdığı gazetenin holdingine bağlı olan kanalın reytingleri düşünce reyting sorununu konu alanları da fazla ciddiye almamanız gerektiğinin altını çiziyorum. Okuyun, inceleyin, siz karar verin…

Kapak Yazısı: 

Reyting Gerçeği kitabı, hem reytingin gerçek anlamda ne olduğunu hem de ‘reyting ölçümü’ diye bilinen televizyon izleme ölçümlerinin nasıl yapıldığını ve televizyonların program planlamasına nasıl yön verdiğini içermektedir. Kitapta reytinglerle ilgili olarak, Nasıl yapıyorlar bu ölçümleri?, Benim etrafımda, evinde ölçüm cihazı olan kimse yok, hangi evlerde var bu cihazlar?, Varoşlardaki evlerde yapılıyormuş, Bence doğru değil bu reyting sonuçları milleti kandırıyorlar! Nasıl oluyor da bütün televizyon kanalları birinci oluyor? ve 2000 kişi ile Türkiye’de kimin hangi kanalı izlediğini nasıl anlıyorlar? şeklindeki, konu hakkında bilgi sahibi olmayan kesimlerde var olan sorular ve tepkilere diğer bir deyişle bilgi eksikliği ve yanlış anlamalara çalışma içerisinde cevap verilmiş, televizyon izleme ölçümleri ile ilgili çalışma eksikliği giderilmeye çalışılmıştır. Çalışma sadece akademisyenler ve medya çalışanları için değil medyayı takip eden izleyiciler için de aydınlatıcı olmayı amaçlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir