Açık Toplum Vakfı tarafından yayına hazırlanan ve Türkiye’nin yalnızlığı hakkında farklı bir bakış açısı sunan Yalnız ve Endişeli Ülke Türkiye yayını aşağıdaki soruların yanıtlarını arıyor. Kitap önerileri içinde de kitabına yer verdiğim Prof. Dr. Orhan Tekelioğlu’nun araştırma içindeki makalesinin okurlarım için aydınlatıcı olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin TV tarihine detaylı bir bakışın ardından diziler özelinde ötekileştirme konusunu inceleyen makale Huzur Sokağı’nın yayınının öncesinde hazırlandığı için başörtülü başrol konusunda güncelliğini yitirmiş bir not olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak analiz ve incelemeler oldukça değerli… Muhteşem Yüzyıl’dan Kurtlar Vadisi’ne kadar pek çok dizinin değerlendirildiği yazı özetle şu notu düşüyor: “Ekranlardaki güncel popüler TV anlatılarında ötekileştirici, ayrımcı ve zenofobik söylem anlatıların önemli bir parçası olarak sadece yer bulmaz, çok da fazla tepki toplamadığından, kalıcı bir tutum olarak devam eder, dışlayıcı söylemleri sürekli olarak yeniden üretir, canlı tutar.”
Araştırma başka hangi başlıkları içeriyor derseniz:
– Diğer ülkeler hakkında en olumsuz düşüncelere sahip toplumlar sıralamasının lideri kim?
– Küresellik-yerellik skalasında Türkiye hangi kampın lideri?
– Uluslararası hukuka saygıda sondan 3’üncülüğü kim kaptı? AB ve BM’ye güven soruşturmasında Müslüman ülkeler ortalamasının 7 katı güvensizlik hangi toplumda saptandı?
– Ekonomik güce ya da askeri güce önem veren ülkeler ayrımında AB11 ülkeleri ile Türkiye arasındaki makas kapanır mı?
Dr. Emre Erdoğan, Prof.Dr. Gencer Özcan, Prof.Dr. Kenan Çayır ve Prof.Dr. Orhan Tekelioğlu’nun Açık Toplum Vakfı için yaptığı araştırma, son aylarda kamuoyunda sıklıkla tartışma konusu olan “Türkiye’nin yalnızlığı” tartışmasında ufuk açan veri ve saptamalar içeriyor. Dr. Erdoğan “Dünya Değerler Araştırması, Pew Global Attitudes, GMF Transatlantic Trends, WPON-PIPA, BBC Globescan” gibi uluslararası kamuoyu araştırmalarında Türkiye’deki “yabancı endişesi” üzerine çarpıcı sonuçlar çıkardı. Prof.Dr Özcan Türk diplomasisinde “yabancı düşmanlığı”nı irdelerken, Prof.Dr. Çayır ders kitaplarındaki “yabancı tehdit” konusunda bir tarama yaptı. Prof.Dr. Tekelioğlu ise, popüler kültürde “ötekiler” sorunsalını tartışmaya açtı.