Ekranların Efsane Anneleri

Anneler Günü’nde televizyonun efsane annelerini anmadan olmaz diye düşündüm. Ekranların en efsane annesi ise benim için tartışmasız Beyhan Saran… Gelin ondan başlayarak ekranların efsane annelerini analım. Ferhunde hanımlar, Ferhunde Hanım ve Kızları ve Bizim Evin Halleri… Yaşı şimdilerde 20 ve 30’larda olanlar bu dizilerle büyüdüklerini inkar edemezler. Beyhan Saran ekranların, çocukluğumuzun ve elbette Ferhunde Hanımlar’ın annesiydi. Binlerce bölüm canlandırdığı karakterle adeta özdeş hale gelen Saran, televizyonun en efsane annelerinden biri…

Ferhunde Hanımlar
Ferhunde Hanımlar

Ekranda en çok anne karakterini oynayan Vahide Perçin de listede. Adını Feriha Koydum’da Zehra’nın örgü saçları, Hürrem’in sert duruşu, Annem’in pazarcı fedakar kadını ile Perçin unutulmaz anne canlandırmalarıyla TV tarihine adını yazdıranlardan…

Muhteşem Yüzyıl Dizisi
Muhteşem Yüzyıl Dizisi

Anneler Günü’nde masallardaki üvey anne karakterini değiştiren İnci Türkay da anılmalı elbette. Sihirli Annem ile hayatımıza sihir katan Türkay, sonrasında birkaç dizide daha ekrana gelse de hiçbiri Betüş kadar onunla bir sayılmadı.

Sihirli Annem
Sihirli Annem

Aşk-ı Memnu’nun efsane annesi Firdevs Hanım da ekranların unutulmaz anneleri arasındaydı. Nebahat Çehre’nin can verdiği karakter masallardaki anne tiplemesine uymasa da, aykırı olsa, kimi zaman zararı da dokunsa sevildi, özenildi. Melih Bey takımının başkanı Firdevs Hanım listenin adeta ana kraliçesi… Öyle değil mi sayın izleyici?

Aşk-ı Memnu
Aşk-ı Memnu

Aynı türden bir diğer karakter ise Lale Devri’nin Zümrüt Hanım’ıydı. İntikam için evlilik yapan, kanser olan ardından felç geçiren ve tüm felaketlere rağmen iki kızını toprağa verip kendisi sağ kalan en çileli karakterlerden biriydi.

Lale Devri
Lale Devri

Çile demişken “ağzımızın tadı bozulmasın” repliğini dillere pelesenk eden Güven Hokna’da da söz edilmeli. Yaprak Dökümü’nün annesi olan Hokna, eminim çileli anneler listesinde de üst sıralarda yer alırdı.

Yaprak Dökümü
Yaprak Dökümü

Fedakar anne dediğimizde TV izleyicilerinin anacağı ilk isim Cemile olacaktır elbette. Öyle Bir Geçer Zaman Ki’de onlarca bölüm çocuklarını Türk kadınının en büyük paranoyası Almanyalı güzel kadına karşı üvey anne gazabından koruyan, ayakta dik duran, kendini evlatları için aşktan sakınan Cemile, belki de gerçek hayattaki annelere en yakın annelerden biri olarak ekranda yerini aldı.

Öyle Bir Geçer Zaman Ki
Öyle Bir Geçer Zaman Ki

Çocukları için fedakarlıklarıyla dizilerde boy gösteren bir diğer karakter de Aliye’ydi. Diziye adını veren karakter “Çocuklarım olmadan asla” sloganıyla anılırken “fedakarlık” tartışmalarını ülke gündemine taşıyan Şehrazat’ı da listede bir sıra sonrasında anmamıza vesile oluyor.

aliye
Aliye

Oğlunun hastalığı için gereken parayı patronuyla birlikte olarak bulan Şehrazat’ın Binbir Gece masalı yalnız Türkiye’de değil pekçok ülkede milyonları ekran başına topladı. İri gözleri, ortadan ayrılan saçları ile özgün bir tipe bürünen Şehrazat ekranlarından en özgün stil sahibi annelerinden biriydi.

Binbir Gece
Binbir Gece

Gelin biraz da “acayip” annelere bakalım. Sıdıka kadar efsane olan annesi Safiye’yi atlarsak ayıp olur. Hepimiz güdümlü terliği ondan öğrenmedik, annelere kızılırsa taş olunacağı salığını ondan almadık mı? Füsun Demirel’in başarısı kuşkusuz karakter kadar alkışı hak ediyordu.

Sıdıka
Sıdıka

Aynı türevin devamı olarak şimdilerde ekranda olan Kardeş Payı’nın Hamiyet’i Ayşe Kökçü de anılmalı. Kızına kızıp “sen zaten camiden bulundun” diyen, oğluna “gerekli olsaydın seni vücudumdan atmazdım” diye atarlanan, kocasını otomobille ezip bunu çocuklarına anlatan Hamiyet de ileride Safiye kadar efsane olacak hiç şüphem yok.

Kardeş Payı
Kardeş Payı

Aramızda Kalsın’ın Hüsne’si Binnur Kaya da yemeğe (özellikle yeşil soğana) olan düşkünlüğü, işgüzarlığı ve çöpçatanlık girişimleriyle annelerimizin karikatürleştirilmiş hali değil mi? Evlatlarının mürüvveti için çırpınan Hüsne’nin beceriksizliği gelecek yıllarda da hatırlanacak ve gülerek anımsanacak.

Aramızda Kalsın
Aramızda Kalsın

Serinin en önemli halkalarından biri de elbette ekranların ilk absürt komedilerinden birinde ekrana gelen Ayşen Gruda ve Ana’ydı. “Ana’ya bak Ana’ya eder bedel 3-4 babaya” jenerik şarkısını hala hatırlıyorsunuz değil mi?

Dipnot Televizyon yazılarını ve çok daha fazlasını Dipnot Tablet dergide okuyabilirsiniz.

App. Store’dan iPad ve iPhone’nunuza ÜCRETSİZ indirmek için tıklayınız 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir