Ekranda Kiloya Yer Yok! Bengisu Zayıfla Da Gel…

Geçtiğimiz haftanın gündemi şarkıcı Bengisu’nun klibine yer vermeyen Kral Tv’ydi. Her ne kadar kanal neden klibi yayınlamadığına dair gerekçeli bir açıklama sunmadıysa da kamuoyu algısı kilolu şarkıcının dans ettiği videonun estetik olmadığı gerekçesiyle reddedildiği yönündeydi.

Bengisu Kral TV
Bengisu Kral TV

Dünya televizyonlarında olduğu gibi Türkiye ekranlarında da güzellik faşizmi var. Ekranda güncel güzellik kalıbının içinde yer almayan insanlara özellikle de kadınlara yer yok. Bu nedenle izlediğimiz tüm insanlar güzel, çekici ve bir anlamda “olunmak istenilen idol” kişiler. Dizinin fragmanlarında bile buna yapılan bir vurgu dikkat çekiyor. Hatırlarsınız Krem dizisinin fragmanında yer alıyordu, “Sen o filmlerdeki gördüğün kadınlar gibi güzel olamazsın” diyerek çirkin başkarakterin yarasına basılıyordu. Dizinin esas kadını da kendi çirkinliğinin tezatı olarak hazırladığı “güzellik geni projesi”yle adeta bu baskıya boyun eğiyor ve sonunda güzelleşiyordu.

Çirkin Betty, bizdeki adıyla Sensiz Olmuyor işte bu çirkin kadının güzellik masalını konu alıyordu. Bir İstanbul Masalı’nda kimsenin yüzüne bakmadığı Esma, ARC Kozmetik marifetiyle prensese dönüşüyor ve iki kardeşi birbirine düşünüyordu. Ekranda büyüklere masallar anlatılır ancak bu masallar çoğunlukla güzel ve zayıf kadınların masalları olurlar.

Sensiz Olmuyor Dizi
Sensiz Olmuyor Dizi

Hal böyle olunca sormadan edemiyor insan, nedir bu kadınlara dayatılan güzel olma baskısı… Bu tavır kadın bedenini kamulaştırıyor ve putlaştırıyor. Herkesin ekranda gördüğü kadının bedeniyle, kilosuyla “alay etme”, “yerme”, hatta onun emeğini yok sayarak klibini yayınlamama hakkı var.

Bir İstanbul Masalı
Bir İstanbul Masalı

Yapımcılar, reklamcılar, kanal yöneticileri bu konuyu tartışmadığı sürece bu böyle devam edecek, iyisi spor salonlarında terlemeye devam kızlar! İzleyici mi? “İzleyici böyle istiyor” bahanenizi lütfen kendinize saklayın beyler, bizim daha verecek çok kilomuz, yapılacak estetiğimiz var. Çünkü izleyici böyle istiyor! (inanırsanız!)

 

Dipnot Televizyon yazılarını ve çok daha fazlasını Dipnot Tablet dergide okuyabilirsiniz.

App. Store’dan iPad ve iPhone’nunuza ÜCRETSİZ indirmek için tıklayınız. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir