KARA MELEK’TEN BUGÜNE İNTİKAM DİZİLERİ

Son dönemde intikam konulu diziler furyasının fitilini Ezel’in ateşlediğini söylemem gerek. Hatırlarsanız dizinin sloganı bile intikam kokuyordu: “İhanet onları ayırdı, intikam birleştirecek.” Öncesinde Acı Hayat ve Ihlamurlar Altında dizileri intikam dizileri olarak başlamış sonrasında aşk çıkmazına evrilmişti, keza ömrü vefa etmese de Nefes de bu türevde bir diziydi. Yerli TV tarihimizde Kara Melek’ten Şeref Meselesi’ne, Alev Alev’den Dila Hanım’a, Eski Hikaye’den Canan’a, Karadayı’ya kadar ekranda pek çok intikam anlatısı yer alırken Tozlu Yollar gibi şimdilerde hatırlanmayan birçok TV dizisi tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı.

hd-intikam-b-124007YH

BİR MONTE KRİSTO KONTU ESİNLENMESİ DAHA: EVE DÖNÜŞ

İntikam dizileri furyasının en güncel örneği Eve Dönüş atv ekranlarında izleyicilerle buluştu. Dizi kocası ile en yakın arkadaşının birlikteliğini öğrendikten sonra kocası (Tardu Flordun) tarafından öldürülmeye çalışılan ve bir balıkçı (Cansel Elçin) tarafından kurtarılarak hayata tutunan, bambaşka biri olarak evine dönen kadının (Dilşad Çelebi) hikayesini anlatıyor. Estetik ameliyatlarla bambaşka biri haline gelen Pınar’ın eve dönüşü büyük intikam planının başlangılı oluyor. Bir diğer yeni dizi Hatırla Gönül’de ise Yusuf’un (Engin Öztürk) öldürülen oğlu için intikam peşinde koşacağının sinyallerini aldık ilk bölümde. Düşmanları ise müstakbel aşkı Gönül’ün (Gökçe Bahadır) tanımadığı babası Kürşat belli ki. Bildik bir hikaye değil mi, ekranda defalarca izledik…

Kadın intikamının Eve Dönüş’ten önceki son örneği Beren Saat ile ekranlara gelen İntikam olurken, intikam çetesi konseptinin akıllarda kalan örneği ise elbette Suskunlar’dı. Dizi bize cezaevinde işkence gören 4 genç adamın geçmişin intikamı için çıktığı yolu anlattı. Suskunlar şimdilerde “Game of Silence” adıyla NBC ekranlarına gelmeye hazırlanıyor.

Vengeance Unlimited

İNTİKAM YABANCI DİZİLERİN DE GÖZDE KONUSU

Evet, intikam hikayeleri bizde olduğu kadar yabancı ekranlarda da popüler. Örneğiz Türkiye’de İntikam adıyla yayınlanan dizi Revenge adlı yabancı diziden uyarlama… Çoğu intikam hikayesinin esin kaynağı ise Monte Kristo Kontu… Kitabıyla aynı adı taşıyan onlarca uyarlamanın yanında Revenge ve Ezel gibi dizilerde bu hikayeden esinlenilen TV projeleri arasında. Yabancı intikam dizileri denince akla Alias da geliyor Vengeance Unlimited da… Vengeance Unlimited için ayrı bir parantez açmak gerekir, dizi yaratıcı intikam çözümleriyle izleyiciyi başka bir serüvene davet ediyordu. Sezonlarca Dexter’ın tüm kötülerden intikamını da izledik, The Vampire Dairies sayesinde vampirlerin intikam hikayelerine de şahitlik ettik.

maxresdefault

DÜNYA EZEL’İN İNTİKAMINA KİLİTLENDİ

Türkiye yapımı intikam dizileri dünyaya da satıldı. Ezel; İran, Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Karadağ, Arnavutluk, Çek Cumhuriyeti, Kazakistan Bulgaristan, Slovakya , Şili , Peru , Kolombiya gibi 47 ülkeyi ekrana kilitlerken, İntikam satıldığı 30 ülkenin ve özellikle Orta Doğu’nun gözdesi oldu. Amerikan versiyonu yerine kültürel yakınlık nedeniyle Türk uyarlaması tercih edilen dizi Beren Saat’in Orta Doğu’da parlayan yıldızını daha da yükseğe taşıdı.

Dila Hanım, Kazakistan, Gürcistan, İran, Hırvatistan, Kosava ve Bulgaristan’da izleyici çekerken Ezel Ermenistan’da yeniden çekilerek ekrana geldi. Karadayı 40 ülkeye satılırken Mahir Kara’nın babasını kurtarma çabası ve intikam yemini haftalarda Türkiye’yi ekrana kilitledi.

gwoo20oq

SOSYAL MEDYA DA İNTİKAMI SEVİYOR

Digital Age’e göre, The Netfork’un sosyal medya takip aracı Meltwater Buzz’ı kullanarak yaptığı çalışmada, 21-27 Mart 2011 tarihleri arasında yayınlanan toplam 57 dizi ve programla ilgili sosyal paylaşım sitelerindeki yorumlar takip edildiği çalışmada en çok yorum yazılan diziler arasında üçüncü sırayı Ezel alıyordu. Somera’nın araştırmasına göre

İntikam dizisi final bölümünde 1.036 mesaj alarak kendi tarihinin en yüksek etkileşimine imza atmıştı. Yani izleyici intikamın alındığı o dakikalarda yorumlarıyla sosyal medyada sıkça yer almıştı.

intikam dizi etkileşiö

Eve Dönüş dizisi ise ilk bölümüyle zirveyi zorlayamamasına rağmen henüz afişi yayınlandığında twitterda TT olarak bir ilke imza atmıştı. .

İNTİKAM HİKAYELERİ NEDEN ESKİMİYOR?

Neden bu hikayeler hiç eskimiyor? Yanıt basit… İşte patronundan baskı gören erkeğin evde şiddet göstermeye meyletmesi gibi fikrimce baskı gördükçe şişen düdüklü tencerenin düdüğü misali istim veriyor televizyon dizileri… Her gün zam, ölüm, savaş haberleri alan halk kendi alamadığı intikamın hıncını dizi karakterlerinin almasını izliyor büyük bir keyifle… İntikam dizilerine olan ilginin hızla artmasının ekonomik kriz dönemine, iç ve dış politikada sarsıntılı günlere, hatta suç oranının hızla yükseldiği kentlerde artmasının da beklenebilir olduğunu düşünüyorum. Revenge’in top olduğu dönemlerin Wall Street hareketine denk gelmesi yabancı kaynaklarda sıkça not düşülmüştü hatırlatırım. Ayrıca tüm bu intikam hareketlerinin bireysel savaşları konu aldığını da belirtmeli, her ne kadar genelde bu hikayelerde sınıf çatışması görsek de sınıfsal bir isyandan değil, bireysel savaşlardan bahsediyoruz. Dünya huzura erse intikam hikayeleri cazibesini kaybeder mi derseniz, ütopyalar güzeldir ancak tüm dış faktörler ne kadar azalırsa azalsın insanın doğasında olduğu varsayılan saldırganlık hep var olacağından bu hikayeler her zaman ilgi görmeye devam edecektir.

Hatırla Gönül’ün ve Eve Dönüş’ün yolunun açık olması, fark yaratması dileğiyle… İyi seyirler…

Dipnot: Eve Dönüş Çarşamba akşamları 20.00’de atv’de, Hatırla Gönül Pazar akşamları 20.00’de Star TV’de yayınlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir