Kiraz Mevsimi’nin Başarısında Onların Da Payı Var: Kirazcanlar

Kiraz Mevsimi geçtiğimiz hafta ekranlara veda etti. Özellikle sosyal medyada fırtına estiren dizi fanlarının başarısından söz etmek istiyorum sizlere. Adları “Kirazcanlar”. Kiraz Mevsimi’ni sıkı takip eden “fanlar” kendileri. Dizinin sosyal medyadaki gücü birçok rakibi için imkansız başarı seviyesine uzanıyordu.

Kiraz Mevsimi
Kiraz Mevsimi

YANDEX VE GOOGLE’DA ZİRVEDEYDİ

Dizinin başarısını şöyle özetleyebilirim. Facebook sayfasını beğenen kişi sayısı 3 milyona yakın. Kıyaslamanız için şimdilerde herkesin konuştuğu Kiralık Aşk’ın facebook beğeni sayısının 500 bin civarında olduğunu belirteyim, elbette dizilerin yayın süresi farklı ancak yine de rakam büyük, aynı dönemde başlayan diziler de bu rakama çok çok uzak emin olabilirsiniz.

Dizi Yandex arama verilerine göre 2014 yılının en çok aranan dizisi oldu. En çok aranan oyuncular sıralamasında da dizinin başrolleri Serkan Çayoğlu ve Özge Gürel 2014 yılında zirvedeydi. Google da 2014 yıl analizinde en çok yükselen aramanın, yani arama trendi en yüksek olan anahtar kelimelerden birinin de “”kiraz mevsimi” olduğunu açıklamıştı. Henüz 2015 dataları paylaşılmadığı için yıl analizi veremesem de sosyal medya analizi yapan Somera ve Kimola adlı şirketlerin datalarında dizinin adına üst sıralarda rastlandığını belirtmeliyim.

Kiraz Mevsimi Dizi Yazısı
Kiraz Mevsimi Dizi Yazısı

SEÇİM GECESİ BİLE KİRAZ MEVSİMİ KONUŞULDU

Dizinin reytingleri son aylarda düşse de sosyal medya trendi pek de bir şey kaybetmedi. Öyle ki seçim akşamı (1 Kasım) bile dizi en çok konuşulanlar arasında ilk 5’teydi. Final yayını ise diziyi sosyal medya paylaşımlarında 1 numaraya taşıdı. Özetle dizi reytingte kan kaybetmesine rağmen son haftaya kadar sosyal medya takipçilerinin ilgisini ayakta tutmayı başardı. Yaş grubu genelde 12-20 arasında olduğunu düşündüğüm genç izleyicilerin gözdesi olan dizinin fanlarının etiketleri ise #ÖyAz. #kirazmevsimi’nin yanında Güneşi Beklerken ile başlayan “isimden etiket yaratma” akımının (onlar ZeyKer’i kullanıyordu) örneği olan bu hashtagi okuyarak da fanların yorumlarını görebilirsiniz. Dizilerini her hafta trend topic listesine sokan kirazcanlar bence bu başarı göstergeleriyle bir alkışı hak ediyor.

Kiraz Mevsimi Dizisi Tuttu Mu?
Kiraz Mevsimi Dizisi Tuttu Mu?

Kiraz Mevsimi Neden Tuttu?

Her aşk hikayesinin olmazsa olmazı zengin fakir farkı hikayemizde de mevcut, genç kızın henüz kimseyle öpüşmediğini bile belirtmeden olmaz zira dizinin lokomotifi işte bu, yani çapkın erkeği yola getiren masumiyet… Kiraz Mevsimi bir masal, çocuklara değil gençlere anlatılan bir aşk masalıydı.

Farkında mısınız, zengin tarafta hep mutluluk eksikti bu dizide. Evet bu da bir dizi klişesi, yani mutluluğun parada olmadığının gösterisi ve total bazlı ölçümlerin dengeleri belirlediği TV dünyası için sağlam bir izleyici çekme hamlesiydi. Mütevazı hayatı, terzi annesiyle hayata tutunmaya çalışan Öykü hiçbir zaman para peşinde olmadı zira Ayaz’ın para içindeki hayatı Öykü’nünkinden daha mutlu değildi. Bu bir tercih, orta ve orta alt statüdeki izleyici için ilgi çekme yöntemi, özdeşim vesilesi…

Ayrıca dizi Kaçak Gelinler ile beraber son 2 sezondaki romantik komedi furyasını başlatan ilk 2 işten biriydi. Doğru trendi yakalamak da elbette başarının kıstası.

Neden Kan Kaybetti?

Öykü ve Ayaz arasındaki uçurum kapandı. Genç kadının saflığı aynı kalsa da ilişkilerinde sınırlar aşıldı. Evlendi bu insanlar… Yani her masalın sonu geldiği gibi mutlu sona erildi. Öykü ile Ayaz’ın ne sınıf farkı kaldı ne de ilişkilerindeki heyecanı tetikleyen o ilk öpüşme heyecanları. Bu hamleleri ekonomik kullanmak ise başarı anahtarı, örneğin Kiralık Aşk’ta ilk öpüşme 11. bölümde gerçekleşti, dizide resmi olarak ilişki doğru düzgün başlamadı ve neredeyse 30 bölüm oldu parantez açmak isterim.

Kiraz Mevsimi’ne dönersek onca bölümde elbette bu hikayelerin tüketilmesi çok normal ancak bu dizinin “yaşlandığının” göstergesi ve reytinglerdeki düşüşün nedeni. Sosyal medyada ise sadık kalan kitle yoğun paylaşımı ve oyuncuların da sosyal medyadaki aktiflikleri nedeniyle ilgilerini kaybetmemiş, diziyi internetten veya tek başına takip eden kitle ve şu net ki çoğu ölçüm sisteminin içinde değil. Zira 3. bölüm itibarıyla zirveye oynayan dizi son haftalarda ilk 10’a giremiyordu reytinglerde.

Bir de ekranda mantar gibi romantik komedi türedi. İzleyici için mutlu sona ermiş bir masaln yanında genç işler elbette daha ilgi çekiciydi ve dizi maalesef final kararı ile ekranlara veda etti. Ancak eminim aynen Adını Feriha Koydum fanları gibi dizi bittikten sonra bile Kirazcan’ların tweetleri twitter’da ekranlarımıza düşmeye, mail kutuma diziyle ilgili mailler gelmeye devam edecek.

Hoşça kal Kiraz Mevsimi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir