TÜRKİYE DEFTERİ’NDEN TEK TÜRKİYE’YE BİR GÖZALTI HİKAYESİ

Geçtiğimiz haftanın gündemiydi, 14 Aralık operasyonunda Tek Türkiye dizisinin yapım ekibi de gözaltına alındı. İddianamede gizlilik kararı olsa da basına yansıyan suçlamalar dizide değinilen “Tahşiyeciler terör örgütü” ifadesi ve ilgili bölüm üzerine.

tekturkiye
tekturkiye

Tek Türkiye dizisi ekibinden gözaltına alınanlar arasında dizinin yapımcısından senaristine isimler yer alıyordu. İdeolojik diziler olarak sınıflandırabileceğimiz Şefkat Tepe, Tek Türkiye, Kurtlar Vadisi, Kızılelma gibi işlerin her dizi gibi mesaj taşıdığı ve bu mesajların etkili bir araç olabileceğini daha önce yazmıştım. Yazmıştım ancak bu hayal ürünü kurgular üreten, hikaye anlatan insanların suçlu olacağı anlamına gelmiyor elbette. Yanlış düşünüyorsam düzeltiniz bu bakışla dizilerde darbeci karakterleri oynayan oyuncuların suça teşvik ile soruşturulmaları gerekmiyor mu? Veya zamanında olacak olayları önceden işleyen Kurtlar Vadisi ekibi devlet sırlarını ifşa etmiş olmuyor mu?

Tek Türkiye dizisinin yönetmeni, gözaltına alınan isimlerden Naci Çelik Berksoy kimdir baktıysanız oldukça şaşırmışsınızdır eminim. Son dönemde muhafazakar çizgide yayınlarıyla dikkat çeken projelere imza atan yönetmen, 1971 yılında yayınlanan Türkiye Defteri dergisinin kurucularından biri. 12 Mart muhtırasıyla yayına ara veren derginin 1973 yılında basılan sayısında derginin yayın anlayışını anlatan şu satırlara yer verilmiş: “‘Türkiye Defteri’ yazarları, gelişigüzel bir adlar toplamının oluşturduğu ‘idareci’ dergi anlayışına karşıdır. (…) Marksizmi dünyayı anlayıp değiştirmede bir reçete değil bir yöntem sayan bütün yazarlar, bütün okurlar, ‘Türkiye Defteri’nin tabii üyeleridir”. Yıllar içinde görüşler değişebilir elbette, Berksoy şimdilerde ne düşünüyor bilemeyiz ancak bu bilgi, yönetmenin Marksist geçmişi, siz okurları şaşırtmıştır eminim. Şaşırmanızın nedeni elbette yaftalarımız, yaftalarınızdır.

YILMAZ ÖZDİL ASTROLOJİ YAZARSA

Bilmeyenlere not, bilenlere hatırlatma şimdilerde bir kesimin gözde yazarı Yılmaz Özdil bir zamanların astroloji yazarıdır. Astrolojiden anladığından değil, para kazanmak için işe ilk başladığı yıllarda burç köşesi yazmıştır Özdil… Bunu da defalarca anlatmıştır.

HEPSİNİN YOLU SAMANYOLU’NDAN GEÇTİ

Twitterda televizyon kepçesi adlı hesabın bulup çıkarttığı pek çok ilginç not vardır, Murat Cemcir, Esra Erol, Kaan Taşaner, Şahin Irmak, Ceyda Ateş gibi birçok oyuncu Samanyolu TV dizilerinde rol almıştır. Bir Bulut Olsam dizisindeki sevişme sahneleri uzun süre konuşulan Şükran Ovalı da görülmüştür Samanyolu’nda. Gotik rolüyle Yalan Dünya’da dikkat çeken Gonca Vuslateri’nin türbanlı görselleri internette dolaşmaktadır, yine bu diziler sonucunda…

Özetle her zaman iş değildir ayinesi kişinin… Olabilir de olmayabilir de… Senarist hikaye anlatır, oyuncu canlandırır, yönetmen ekrana taşır. Adı üstünde iştir… Kimi gönülden bağlıdır yaptığı işe, kimi mesleğine bağlılığından işine sadık ama gönülsüzdür.

DİZİLER: “İDEOLOJİK MAKİNELER”

Yapılan işler bazı amaçlara hizmet edilebilir mi, edebilir… Her dizi, her popüler kültür ürünü muhafazakar veya özgürlükçü, cinsiyetçi veya eşitlikçi, homofobik veya barışçı bir mesaj taşır. Eserin yükünden azade okurun çözümüyle de ilgili olarak her ürünün içinde bir mesaj vardır. Üstat Orhan Tekelioğlu’nun deyimiyle diziler ideolojik makinelerdir. Ancak bu önkabulle bakıldığında bile hikaye anlatıcılarının hikaye nedeniyle gözaltına alınması ayrı bir hikaye konusudur.

Siz siz olun gözünüzü kurgudan sakınmayın ama gerçekten de ayırmayın zira Türkiye Defteri her gün bize yeni hikayeler anlatmaktadır.

İyi seyirler…

Dipnot Televizyon yazılarını ve çok daha fazlasını Dipnot Tablet dergide okuyabilirsiniz.

App. Store’dan iPad ve iPhone’nunuza ÜCRETSİZ indirmek için tıklayınız. 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir