ESRA EROL RÖPORTAJI: İTİRAF ETMELİYİM Kİ…

Evlilik denince akla gelen ilk isim o… Sosyal sorumluluğu kişisel görev addeden, yalnızca bir sunucu değil, aktivist bir kadın… Kitaplar yazan, çok okuyan, “çeyizim filmlerim” diyebilecek bir sinefil… Sizleri Esra Erol ile samimi bir sohbete davet ediyorum. Eleştirilerel yorumlara sağduyuyla yanıt veren, olgunluğuyla şaşırtan, Türkiye’nin en çok kopyalanan formatlarından birinin nasıl mucidi olduğunu zekice yanıtlarıyla ispatlayan Esra Erol, Dipnot Tablet’in sorularını yanıtladı. Mutlu evliliğin sırlarına, düşün dünyasında Esra Erol’un nasıl biri olduğuna, evlilik programı formatına kadar açık sözlü o sorular ve yanıtlar sizlerle…

image

Sizce başarınızın sırrı nedir?

Başarılı mıyım? Başarılı olmak ne demek? Önce bunu kafamda belirlemeliyim. Yaptığım program ile No name bir isimken, şimdi sevdiğim iş ile ekran serüvenimi senelerdir sürdürdüğüm için evet başarılı sayılabilirim. Ama bu benim için yeterli değil. Sadece içimdeki gücü, enerjiyi ve mesleğime olan tutkumu en iyi şekilde yönetme azmimi seviyorum. Algımı dağıtmıyorum.

Ama ben kendimi aynada gördüğümde hiç bir zaman vay beeee demedim. Hep kusur bulan kendimi eleştiren bir yapıda olduğum için henüz tam olmamış sayıyorum. Bu sorunun cevabını vermek için sanırım daha uzun yıllarım var.

Türkiye’nin mürüvvet müdüresisiniz. Arkadaşlarınızın da ilişki koçu musunuz?

Bana daha çok yaşam koçu denilebilir çünkü morali bozulan, yaşamın negatif yönlerini gören dostlarımı silkelerim ya da ilişkilerinde kopuş noktasına geldiklerinde, olaylara objektif bakmalarını sağlarım. Hatta kadınların en büyük sorunu malum kilo ve spor olduğu için, onları motive edip harekete geçiririm. İnatçıyım biraz pes etmelerine hiçbir zaman müsaade etmem.

Özel hayatınızda da arkadaşlarınız için “çöpçatanlık” girişimleriniz oluyor mu?

Bir dinleseler başlarını bağlayacağım da, hiç beni dinlemiyorlar (Gülüyor)

ESRA EROL’DAN MUTLU EVLİLİĞİN SIRLARI

Bize mutlu bir evliliğin olmazsa olmazı 3 madde sıralayabilir misiniz?

Mutlu bireyler olmak,

Sonsuz Saygı

Özgürlük alanı

Başbakan geçtiğimiz günlerde isteyene eş bulacağız dedi, ilk yorumum sizden yardım alabilecekleri yönünde oldu. Şaka bir yana, siyasete atılmayı düşünüyor musunuz, bence aileden sorumlu devlet bakanlığı için sıkı bir aday olabilirsiniz.

Bakanlık ve siyaset hiç bana göre değil. Ama benden bakan değil de iyi bir danışman olur.

Evlendirmek istediğiniz ünlü bir çift veya birbirine yakıştırdığınız isimler var mı?

Aile hayatı ve ilişkileri ile beğendiklerim. Bergüzar Korel ve Halit Ergenç en beğendiğim birbirine çok yakışan ve aile yapısı ile örnek bir çift. Mehmet ve Yeliz Okur benim hitim

Bir kesimce önyargılı yorumlara maruz kaldığınızı görüyorum sosyal medyada. Sizce hakkınızdaki en büyük yanılgı ne, sizi hangi konuda yanlış tanıyorlar?

İnsanlar ruhlarında kalplerinde ne varsa onu görmek istiyor. Kendini açıklamak, kabul ettirmek maalesef mümkün değil. Gönlü ile bakan herkes benim içimi okur. Çünkü dümdüz bir insanım. Önüm, arkam, sağım, solum yok! Ağzımdan çıkanı duymaya özen gösteriyorum. Bunca zamandır hayata karşı duruşum zaten bunun göstergesi.

TÜM KANALLARDA 7/24 EVLİLİK PROGRAMI VAR

10 sezondur aynı programla ekrandasınız, izleyicinin ilk günkü merakını koruduğu aşikar peki siz sunucu olarak aynı formattan sıkılmadınız mı?

İtiraf etmeliyim ki! Bazen sıkılıyorum. Hatta bu dönem daha çok ama program içeriğinden değil… Çünkü insanlar, hikayeler ve yaşamın içindeki karakterleri her gün dinlemek bana haz veriyor. Yalnızca oluşturduğum içeriğin herkeste aynı olmasından sıkıldım…

Esra Erol ilerleyen zamanlarda başka bir program ile ekrana gelmeyi planlıyor mu yoksa bu formatla emekli olabilirim diyor musunuz?

Dünyaya baktığınızda aslında yaptığım programdan emekli olmam lazım. Yurt dışında bunun örnekleri çok. 20 ya da 30 yıl aynı proje ile var oluyorlar. Ama bizde herkes aman hazır yapılmışı var zaten, aynı programı yapalım bu iş tutar diye çalıştığı için, işin suyu çıkıyor. Şu anda tüm kanallarda 7/24 evlilik programı var. Sanırım bizlerin en büyük sorunu, ezberci olduğumuz için üretemiyoruz. Bu sadece benim için değil, dizi sektörü ve diğer yarışma programları içinde geçerli. Herkes birbirinin benzeri işler yapıyor.

Peki o programları izlediniz mi? Yorumunuzu alabilir miyim?

Doğum izninde bakma fırsatım oldu. İyi ya da kötü deme gibi bir hakka sahip değilim ama yapılan diğer işler benim kendi duruşumu belirlemek için örnek oluşturuyor.

Doğum sonrası ara verdiğinizde Nilgün Belgün yerinize vekalet etti. Program pek çok gündüz programını geride bırakacak reytinglere ulaştı. (sizin kadar olmasa da) Önümüzdeki sezon Nilgün Belgün’ü başka bir kanalda rakip sunucu olarak görürseniz tepkiniz ne olur?

Bunun şakasını çok yaptık. Sana rakip olacağım ama içeriği sen hazırla dedi Nilgün Belgün. O çok tatlı bir kadın ve ciddi risk aldı ama öyle güzel yaptı ki, hiç gözüm arkada kalmadı. Minnet borçluyum ona.

YA OĞULLARI PROGRAMINDA EVLENMEK İSTERSE?

Çocuklarınız isterse onları da programda evlendirir misiniz?

(Gülüyor) O sırada bir sunucu değil, çirkef bir kayınvalide görebilirsiniz ekranda.

Böyle bir durumda gelin kriterleriniz ne olur?

Allah bağışlasın onları iki erkek evlat yetiştiriyorum. Her gün çocuklarımın kulaklarına merhametli, vicdanlı ve adaletli insanlar olun diye öğütler veriyorum. Gelin kriterim ise sadece aile sevgisi almış.

ZAMAN ZAMAN PSİKOLOJİK DESTEK ALIYORUM

Röportajlarınızı okuduğumda control freak olduğunuzu düşündüm, her gün karne alınan, canlı yayında iş yapan biri için bu çok yorucu değil mi?

Psikolojik hadisesin diyorsun yani, control freak durumu aslında canlı yayınlar ile kazandığım bir hastalık, çünkü canlı yayın ve katılımcıların ağızlarından çıkacak yanlış bir kelime ile sonuçları ağır şeyler yaşayabiliyoruz. Yayını, kanalı ve kendimi korumak için oto kontrolüm çok gelişti. Hata yapmak kolay, açıklamak zor. Üzerinizdeki bu baskıyı taşımak feci bir şey…

Bu yoğunlukla nasıl başediyorsunuz, psikolojik olarak da kaldırması güç, bir destek alıyor musunuz?

Dönem dönem destek alıyorum. Ve aslında herkesin mutlaka bir danışmanı olmalı. İş yaşamında mükemmeliyetçi biri olsam da evde ve sosyal yaşamımda tam tersi bir karakterim. Akışına bırakan biriyim. Bu iki dengesizlik beni sanırım dengeliyor. Bana iyi gelen şeylerle zamanı harcıyorum. Kitap okuma ve film izleme alışkanlığım var.

Sosyal sorumluluk projeleri ve kitaplarınızla takdir topluyorsunuz. Bu konularda yeni girişimleriniz olacak mı?

İnsanlara dokunmayı seviyorum. Ve bunun için elimden gelen her şeyi yapıyorum. “Umut Evlerinde” 6000 kadına psikolojik ve hukuki anlamda ücretsiz danışmanlık hizmeti verdik, projenin gelirini ise, içeriğini programda evlenmek isteyen kadınların gerçek hikayelerinin yer aldığı Sessiz Kadınlar ve Kara Duvak kitapları ile elde ettik. Güzel sonuçlara ulaştık. Şimdi ise bambaşka bir yapılanma içerisindeyim. Hayata geçirmek istediğim beni çok heyecanlandıran bir çalışmam var. Şimdi tüyo vermesem. (Gülüyor)

BENİM ÇEYİZİM FİLM ARŞİVİM

Tama sürprizi bozmuyoruz o zaman. Yabancı dizi izleyicisi olduğunuzu duydum, siz neler izlersiniz?

Scandal dizisi Olivia Pope hastasıyım. House of Cards, Homeland da sevdiklerim arasında… Aslında ben daha çok film izlemeye bayılıyorum. Film arşivim çeyizim, çocuklardan vakit buldukça film izlemeye özen gösteriyorum. Bir nevi terapi diyebilirim.

Kitap da yazan bir isim olarak sizin başucu kitaplarınız arasında neler vardır?

Başucumda okunmayı bekleyen kitaplar var. Şu anda heyecanla Ayn Rand Hayatın Kaynağı’nı okuyorum. Bir taraftanda Zülfü Livaneli’nin yazdığı Yaşar Kemal kitabını okuyorum.

Ama tavsiye derseniz, Azra Kohen’in Fi Çi ve Pi serisini önerebilirim.

TAM 326 ÇİFTİ EVLENDİRDİ…

Programın istatistiklerini rica edebilir miyim? Kaç çift evlendi, Kaçı boşandı, katılımcıların yaş ortalaması nedir?, kadın erkek oranı nedir?

Bugüne kadar 326 çift evlendi.

Ve evlenen çiftlerimizden 49’u bebek sahibi oldu.

Bu sezon 7 nikah ve 15 nişan gerçekleşti.

 

Röportaj: Gizem Kaboğlu

Mart 2016 – Dipnot Tablet Dergi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir